Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal veel gestelde vragen die door onze bezoekers vaak worden gezocht. Staat uw vraag er nog niet tussen? Kunt u eventueel uw vraag ook stellen via de email!

Wat zijn Teken?

Teken zijn kleine beestjes die lijken op spinnen. Het zijn zeer onschuldige beestjes die soms wel dagen op je huid kunnen zitten voor ze weer loslaten. Teken drinken je bloed en op het moment dat ze vol zitten laten ze zich weer vallen. Teken kunnen ook ziektes bij zich dragen zoals de ziekte van Lyme. Hierover leest u meer onder het kopje “Ziekte van Lyme”.

Wanneer komen teken voor?

Teken komen het hele jaar door voor. Het meest actief zijn ze tussen maart en oktober. Teken worden namelijk pas actief wanneer het boven de 7 graden is.

Hoe krijg je de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt overgedragen aan de drager door de speeksel van de teek. Dit doet hij niet meteen nadat hij zich op het lichaam heeft vast gegrepen. Hoe sneller je een teek dus verwijderd hoe minder kans je hebt op het krijgen van die ziekte van Lyme. Ongeveer twee procent van alle teken zijn drager van de ziekte van Lyme. Niet alle teken die de ziekte van Lyme hebben dragen deze ziekte over.

Heeft het zin om een teken te onderzoeken?

Nee! Het heeft geen zin om achteraf een teek te onderzoeken. Buiten dat er meer teken op het lichaam gezeten zou kunnen hebben gezeten is het ook mogelijk dat de teek wel besmet was met de ziekte van Lyme maar dit niet heeft overgedragen. Maar een klein deel van de besmetten teken draagt de ziekte ook daadwerkelijk over.

Hoeveel mensen worden er gebeten door teken?

Het gemiddelde aantal mensen dat wordt gebeten door een teek is één miljoen per jaar.

Veel Gestelde Vragen